Rata inflației menține tendința de creștere în Germania, atingând, în mai, nivelul anual de 2,4%, dar situația probabil nu va influența decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de relaxare a politicii monetare în zona euro.
”Rata inflației în Germania a evoluat, în mai, cu 2,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În raport cu luna trecută, inflația a evoluat cu 0,1%. Rata inflației calculată fără prețurile la alimente și energie, denumită nucleul inflației, a progresat cu 3,0%”, anunță Oficiul german pentru Statistică (Destatis).
În aprilie, rata inflației fusese de 2,2% în Germania.
Prin menținerea tendinței de creștere, rata inflației se îndepărtează de obiectivul Băncii Centrale Europene (BCE), care vrea atingerea unei inflații de 2,0%.
În ultimul an, tarifele la energie au scăzut cu 1,1% în Germania, iar cele la alimente s-au majorat cu 0,6%. În schimb, tarifele serviciilor au evoluat cu 3,9% în ultimul an.
Situația Germaniei probabil nu va afecta decizia Băncii Centrale Europene, care intenționează să relaxeze politica monetară începând din iunie.
”Cu excepția surprizelor majore, în acest moment se întrunesc suficiente elemente pentru înlăturarea celui mai înalt nivel al restricțiilor”, a afirmat luni Philip Lane, economistul-șef al BCE și membru al Comitetului Executiv al instituției.
Întrebat dacă BCE va menține un ritm apropiat de cel al Rezervei Federale din SUA (Fed) în materie de politică monetară, pe fondul temerilor privind deprecierea euro și revigorarea inflației, Philip Lane a subliniat că abordarea va fi ”graduală”, ”proporționată” și ”sigură”.
Săptămâna trecută, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a semnalat că politica monetară în zona euro ar putea fi relaxată în iunie, dacă inflația se va îndrepta în mod stabil spre ținta de 2,0%.
”Nu anticipez, nu fac niciun angajament, dar dacă datele pe care le vom primi consolidează nivelul de încredere că vom putea atinge o inflație de 2% pe termen mediu, ceea ce reprezintă obiectivul nostru, misiunea și datoria noastră, atunci există o probabilitate foarte mare” de reducere a dobânzii de referință la începutul lunii iunie. ”Sunt încrezătoare că avem inflația sub control. Unii factori de mare impact se diminuează, mă refer la criza energetică, la blocajele din rețelele de aprovizionare, acestea se reduc gradual. Prognoza noastră pentru anul viitor și pentru următorul este că ne apropiem foarte mult de țintă, poate chiar o atingem”, a declarat Christine Lagarde pe 21 mai.
Rata inflației în zona euro a fost de 2,4% în aprilie.
Foto: Shutterstock
Citește și: